7 tips mot tennisalbue når du spiller padel

Såkalt tennisalbue eller padelalbue er et vanlig fenomen for mange innen padel. Spesielt for den som tidigere ikke har noen racketvane og kanskje sliter litt med teknikken, men også for den med tidigare problemer fra andre racketsporter. Tennisalbue, som vi nå også kaller for padelalbue, oppstår pga. overbelastning av underarmens muskler eller at skulderen gir en smerte som stråler ut mot albuen. Dette forårsakes og forsterkes av vibrasjoner og urene treff. Det er mange som ikke får problemer med albuen, men som istedenfor får vondt i skulder eller håndledd, da belastningen eller strålingen havner der. Her kommer våre beste tips innen padel for å forebygge eller minimere problemene med padelalbue når det kommer til valg og anvendelse av padelracketen. 

#1 Velg en racket som ikke veier for mye

Det finnes ulike vekter på padelrackets (normalt mellom ca 330-390 gram) - til og med noen få gram kan merkes så normalt er et lettere racket mye snillere mot armer og muskler.

#2 Velg en racket som har “Lav Balanse”

En racket kan ha vekten fordelt på ulike deler av lengden, ned mot håndtaket (baktungt eller lavt balansert), rundt midtpartiet (middels balanse) eller mot toppen (framtungt eller høyt balansert). Jo lavere vekten ligger, dvs jo lavere balanse, desto mindre belastning på albue og skulder. Belastningen tas da opp av underarmen. En padelracket oppleves lettere og kjennes mer lettmanøvrert med lav balanse.  Utforsk våre rackets med lav balanse her.

#3 Velg en racket med større sweetspot

Urene treff og brist i teknikken er to vanlige årsaker til at problemene oppstår. Det er vanlig hos nybegynnere som mangler racketvane eller hos de som spiller med altfor avanserte padelrackets. Et tips er derfor å spille med en racket som man håndterer optimalt og som gir så rene treff som mulig. Runde racketes har oftest større sweet spot og er lettere å treffe rent med.

#4 Vurder litt mer glassfiber i materialet

Kullfiber eller karbon er normalt sett det mest eksklusive materialet i racketens kjerne. Sammenlignet med glassfiber er disse materialene både lettere og stivere. Derimot kan den harde treffen som dette gir, forårsake mer vibrasjoner og belastninger. Mange opplever derfor at glassfiberen kan oppleves mildere mot albuen.

#5 Har du optimalt grep?

Alt fra 1 til 5-6 grep forekommer. Smaken er veldig individuell og dette er noe en hver spiller må føle seg frem til. Visse liker det smale grepet for mer ballfølelse og snert, mens andre vil ha så tykt grep at de knapt kan få fingrene rundt håndtaket. Et tykkere grep gjør vanligvis at man ikke behøver å holde så hardt og mange har vitnet om at det reduserer belastningen og den eventuelle smerten. Test deg frem!

#6 Tøy ut og varm opp

Det sier seg selv. Kjedelig men sant!

#7 Tilbehør som kan hjelpe

Det finnes flere typer tilbehør som kan hjelpe til med å redusere smerte eller problemer. Hvor bra de funker varierer fra person til person.

  • Noene - Undergrip - undergep av materialer som reduserer vibrasjoner. Les mer om Noene her.
  • Hesacore - Spesialgrep med ergonomiskt grep. Les mer om Hesacore her.
  • Gorilla Grip - Gir deg et ekstra sterkt grep og minsker glid. Les om Gorilla Grip her.
  • 4on TotalGrip - Gir ekstra sterkt grep ved hjelp av en klebende krem. Les mer om TotalGrip her.
  • Shock out - Vibrasjonsdempere som legges inn i rackethodets hull.