PICKLEBALL & PICK-UP

SWEETSPOT PICKLEBALL X WLP SHOP

Nå kan du spille pickleball i Oslo hos Sweetspot Pickleball på Økern. Norges første Pickleball senter. I samme bygge finner du også WLP Shop, vårt lager & butikk der du kan hente din bestilling fra vår nettbutikk, enten det er pickleball racketer eller padelutstyr.

Hva er Pickleball?

Pickleball

Pickleball er en morsom racket sport som kombinerer mange elementer fra tennis, badminton og padel.

Pickleball kan spilles både utendørs og innendørs på en bane i samme størrelse som en badmintonbane, men med et tennis/padelnett. Det spilles med en racket som minner om en strandtennis racket, og en ball som ligner på en innebandy ball – den er rund og med hull. Akkurat som i tennis kan du spille double eller single og det er en aktivitet som passer for alle aldrer.

Pickleball kommer opprinnelig fra USA og ble oppfunnet i 1965. Tre menn fikk ideen til spillet når barna deres kjedet seg under sommerferien. Helt siden da har Pickleball utviklet seg til å bli en populær aktivitet i båse USA og Canada og sporten vokser over hele verden. Det er først på senere år som sporten har vokst seg veldig stor, og idag er det over 30 milioner mennesker som spilt pickleball i USA.

I Desember 2023 åpner Norges første Pickleball senter på Økernveien 147. Sweetspot Pickleball heter senteret og bane kan du booke i appen PadelMates her. 

Avbildet: Camila De Santana. 
Fotograf Leif L. Fosen
Avbildet: Camila De Santana. Fotograf Leif L. Fosen
Pickleball bane
Dette er en Pickleball bane. Sørg for å lær deg de ulike linjene og områdene i en pickleball bane. Disse er viktige for å skjønne reglene riktig. Foto: klubben.no

PICKLEBALL REGLER

SLIK SPILLER DU PICKLEBALL 

Pickleball spilles enten som double (to spillere per lag) eller single; double er mest vanlig. Det er den samme størrelsen på spilleområdet  og de samme reglene som brukes for både single og double. Banen det spilles på og hva de ulike delene av banen heter er viktig for forståelsen av spillet, da reglene for hva man kan gjøre på hver banedel er spesifikke. Nettet i pickleball strekker seg over hele banen og henger i en høyde på 92 cm på sidene og ca 86,5 på midten.

Serven
Den som server må bevege armen i en oppgående bue når ballen blir truffet. Racketen må ikke berøre ballen OVER midjenivå. Når racketen treffer ballen skal ikke hodet på racketen være over den høyeste delen av håndleddet. En "dropserve" er også tillatt (når ballen droppes og slås i det den spretter opp) Om man benytter seg av en drop serve gjelder ingen av reglene over.
Ballen serves fra utiden av banekanten. Når ballen slås kan ikke føttene til den som server berøre selve spillefeltet på banen. Ei heller kan føttene til spilleren berøre den imaginære forlengelsen av sidelinjen eller midtlinjen, og minst en fot må være bak grunnlinjen på spilleområdet eller på bakken bak grunnlinjen. Serven gjøres diagonalt på banen og ballen må lande innenfor grensene til motsatt diagonalbane.
Bare ett forsøk på å serve er tillatt pr serve.

Rekkefølgen på spillet
Begge spillerne på laget som server har muligheten til å serve og score poeng til de begår en feil (bortsett fra den første serven i hvert nytt spill).
Den første serven for hver side-out gjøres fra den rette delen av banen for laget. Hvis et poeng scores, bytter den som server side og spilleren starter neste serve fra venstre/oddetallsbane. Etter hvert som påfølgende poeng scores, fortsetter spilleren (den som server) å bytte frem og tilbake til en feil er begått og den første spilleren mister serven. Når den første spilleren taper serven, server lagkameraten fra sin side av banen (bortsett fra den første serven i spillet)

Den andre spilleren fortsetter å serve til laget hans begår en feil og mister serven til motstanderlaget. Når serven går til motstanderlaget, skjer den første serven fra høyre/partallsbane og begge spillerne på det laget har muligheten til å serve og score poeng til laget deres begår to feil.
I single server spilleren fra høyre/partall bane når hans eller hennes poengsum er partall og fra venstre/oddetall når poengsummen er oddetall.
(I begynnelsen av hvert nytt spill har kun én partner på laget som server muligheten til å serve før feil, så går serven over til det andre laget.)

Score
Poeng får man kun når man er det servende lag. Det spilles normalt til 11, vinn med 2. I turneringer/konkurranser spilles det til 15 eller 21 poeng, vinn med 2.
Når laget som server har partallspoengl (0, 2, 4, 6, 8, 10...) kan spilleren som servet først for det laget serve fra høyre siden når han/hun/hen server eller tar imot ballen. Har det servende laget oddetallspoeng (1, 3, 5, 7, 9...) må spilleren være på venstre side ved serve eller mottak.
 

To-sprett-regel
Når ballen serves, må motstanderlaget la ballen sprette før retur, og deretter skal laget som server la ballen sprette før retur, altså to sprett.
Etter at ballen har sprettet én gang på hver banehalvdel, kan begge lag enten slå ballen før den spretter (kalles «å volley») eller spille ballen fra sprett (ala drop serve/bakkeslag). Regelen om to sprett eliminerer serve- og volleyfordelene og forlenger spillet.
 

Ikke-volleysone
Ikke-volley-sonen er baneområdet innenfor på begge sider av nettet, også kalt «kjøkkenet». Innenfor denne sonen er det forbudt å utføre en volley. Det er en feil hvis spilleren, når han «volleyer» en ball, tråkker på «kjøkkensonen». Denne regelen gjelder også for linjen selv når det var et uhell. Det er også feil hvis spilleren ETTER en «volley» treffer «kjøkkensonen»/linjen selv om ballen er erklært død før det hendte.
Når spilleren ikke utfører en «volley» eller har nettopp utført en volley, kan spilleren oppholde seg på «kjøkkenet».
 

Linjeregler
En ball som berører hvilken som helst del av en linje, bortsett fra «kjøkkensonen» og dens linjer etter en serve regnes som «inne». En serve som kommer i kontakt med «kjøkkensonen» og dens linjer er feil.
 

Feil
En feil er enhver handling som stopper spillet på grunn av regelbrudd. En feil fra motstanderlaget gir poeng for laget som server.
En feil fra laget som server, resulterer i tap av serve og serven går til det andre laget.
 

Hvem server?
For å bestemme hvem som starter å serve, kan det benyttes hvilken som helst metode: Kast mynt eller terning eller ta en kjapp omgang Stein-Saks-Papir.

KJØP PICKLEBALL UTSTYR

We Love Padel selger førsteklasse pickleball utstyr i vår nettbutikk, og vi sender over hele landet. Vi tilbyr også gratis pick-up på alle bestillinger, så har du veiene forbi Oslo så er det bare besøke vår butikk å hente din bestilling der. Send en sms eller ring vår fantastiske daglig leder Lasse +917 15 667 for spørsmål, veiledning eller avtale for henting. Husk å tagge @welove_padelnorway i sosiale medier! ✨