Hva er padel for sport egentlig?

Padel er den sporten som vokser mest i Norge og mange deler av verden. Kort forklart kan man beskrive padel som en blanding av tennis og squash. Likheten med tennis er at man spiller på en bane som ligner en mindre tennisbane, med nett som skiller mellom ditt lag og motstanderen. Dessuten er ballene veldig like tennisballer og poengregningen er identisk med tennis. Den store skilnaden mot tennis er at banen ikke ender ved en baselinje og sidelinje, men er omringet av et bur eller fire vegger som består av glass (tidigere betong) og stål netting, med 3 respektive 4 meter høye vegger som man delvis kan bruke i spill. Derav likheten med squash som også er en sport der man aktivt anvender veggene i spill.

Padel som sport kan man beskrive som veldig enkelt sammenlignet med tennis. Uansett om man har spilt racketsport tidigere eller ikke kommer man ganske kjapt i gang og vil kunne få over ballen - rett og slett ha det gøy på banan. I tillegg spiller man (nesten) alltid dobbel, det vil si to mot to, hvilket også gjør padel til en sosial lagsport. Det finnes også singelpadel, dette er dog ikke en vanlig spillform inntil videre.

Padelens historie

Historien vi har lest oss til er den om Enrique Corcuera som 1969 oppfant sporten hjemme i Mexico og som siden preesenterte den for sin spanske venn Alfonso de Hohenlohe. Alfonso tok i 1974, med seg sporten hjem til Spania og bygde de to første banen i Marbella. Les om sportens historie her!

Padelens fremtreden i Norge

Norge er som med mye annet, litt senere ute. Tidlig på 2000-tallet så Norge noen av sine første baner, men det var ikke før årsskiftet 19-20 at sporten fikk fotfeste og ble inkludert som en gren under Tennisforbundet. Det er arrangert flere nasjonale mesterskap og avholdes ulike turneringer over hele Norge. Det er i 2020 omlag 70 baner over hele Norge og tilveksten av både spillere og interessenter er enorm. I løpet av de kommende årene vil sporten se en enorm vekst og vi er sikre på at padelen blir noe Ola Nordmann vil bli godt kjent med!